Nieuwe rol voor assistent in coronatijd

Zoom, Teams, Webex, Jitsi, enzovoorts. Hoe snel zijn we niet vertrouwd geraakt met videobellen en online meetings? De verwachting is dat we ook op de langere termijn niet volledig teruggaan naar de oude manier van werken. En dat biedt mooie kansen voor de assistent.

Werken en vergaderen op afstand
Misschien heb je de nieuwe rol die er ligt al meteen opgepakt, maar misschien vind je het hele online gebeuren allemaal nieuw en spannend en beperk je je tot linkjes aanmaken om ze daarna in vergaderverzoeken te plakken. Wees gerust, je bent echt niet de enige. Iedereen is van het ene op het andere moment uit zijn comfortzone gehaald en ineens moest iedereen uitvinden wat wel en niet kan in werken en vergaderen op afstand. En de drempel om een collega om raad vragen ligt net even iets hoger als je in je eentje vanuit huis werkt dan wanneer hij of zij fysiek tegenover je zit. Er zijn ook managers die stoeien met de vraag hoe ze een online bijeenkomst interactief en aantrekkelijk kunnen maken. Of hoe ze op afstand leiding moeten geven aan hun medewerkers.

Nieuwe rollen voor de assistent
Zoals gezegd, het biedt mooie kansen voor de assistent. Wat te denken van een rol als host van webinars, expert meetings, brainstorms en online bijeenkomsten? Of als moderator, zodat de manager zich kan focussen op de inhoud van de bijeenkomst en jij deelnemers kunt helpen als ze vastlopen in de digitale tools en apps? Of dat jij de chat beheert en het proces van de bijeenkomst mee bewaakt?

Talloze filmpjes op YouTube helpen je in een mum van tijd verder en dan zijn er ook nog de online workshops over de digitale tools die je voldoende houvast geven om genoemde rollen in te vullen. Het is vooral een kwestie van doen, heb ik gemerkt. Want ook ik heb wel even moeten schakelen van onsite bijeenkomsten naar ‘praten tegen een beeldscherm’.

Maak kenbaar wat jij wilt
Maar het allerbelangrijkste is dat ze in jouw organisatie weten dat je deze rol op wilt gaan pakken. Dus spreek je uit. Bied je kwaliteiten actief aan bij bestuur of management. Grote kans dat jij een nieuwe rol te pakken hebt, waarin je je toegevoegde waarde als assistent kunt laten zien. Niet alleen voor nu, maar ook voor straks. Zoom, Teams, Webex, Jitsi. Ze krijgen definitief een plek in de nieuwe manier van werken.

Scroll naar boven