Van OMA naar OEN – hoe ander gedrag je helpt om je team te versterken

Je teamgenoten kies je meestal niet zelf uit, wat maakt dat je niet altijd vanuit je eigen waarden kunt handelen. Vraag je teamgenoten maar eens wat ze zien in de afbeelding hieronder. Iedereen zal iets anders antwoorden: bomen, rust, zonneschijn, platteland, najaar, nadenken, etc. Geven ze dan een fout antwoord? Nee, natuurlijk niet, maar we zijn snel geneigd te oordelen over wat een ander ziet als dat niet jouw perceptie is.

Dit doen we haast dagelijks en dat komt omdat we met een OMA-blik naar onze teamgenoten kijken. OMA staat voor Oordelen, Mening hebben en Aannames doen. Het effect van een OMA-blik is dat we maar half luisteren naar wat de ander zegt en we dus geen dialoog hebben met de ander; we maken immers geen verbinding met die ander. Zo ontstaat miscommunicatie, met onbegrip, irritatie, frustratie en boosheid tot gevolg.

Je kunt ook reageren op je teamgenoten met een OEN-blik. OEN staat voor Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Met deze blik ben je ‘gewoon’ aanwezig in het gesprek: je neemt waar, niet alleen de feitelijke boodschap maar ook wat er om heen gebeurt. Je verbindt er vervolgens geen mening aan vast. Doordat je nieuwsgierig bent, ga je aan je gesprekspartner vragen stellen om er zeker van te zijn dat je de hele boodschap hebt begrepen. Zo ontstaat dialoog en is de kans op miscommunicatie bijzonder klein geworden.

In onze whitepaper ‘Hoe word of blijf je een (h)echt secretaresseteam?’ geven we je nog meer tips om je te helpen de kracht van jouw team verder te versterken. Je kunt ‘m hier gratis downloaden: Download Whitepaper.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top