Quick scan voor secretaresseteams

Al een tijdje zetten wij bij onze opdrachtgevers de quick scan voor secretaresseteams in. In deze blog leg ik uit wat hij inhoudt, hoe je hem kunt gebruiken en wat hij oplevert.

Met de quick scan voor secretaresseteams maken wij als het ware een foto van jouw team en krijg je inzicht in waar jouw team staat op dit moment. De quick scan bestaat uit vijftien stellingen, waarvan je aangeeft in hoeverre deze stelling op jouw team van toepassing is. De totaalscore op de stellingen maakt inzichtelijk of en in welke mate jouw team aandacht behoeft.

De quick scan is gebaseerd op de piramide van Lencioni. Patrick Lencioni legt in zijn boek ‘De 5 frustraties van teamwork’ uit dat hechte teams voldoen aan de volgende vijf criteria:

  1. Vertrouwen
  2. Gezonde discussie
  3. Betrokkenheid
  4. Verantwoordelijkheid
  5. Teamresultaten

In piramidevorm ziet dat er als volgt uit:

 

Een hecht team herkent en erkent deze vijf niveaus en heeft er voortdurend aandacht voor. Daarbij is focus op teamresultaten en dus samenwerken het hoogste niveau dat je als team kunt bereiken. Een team komt niet van de ene op de andere dag op het hoogste niveau. Het heeft tijd en aandacht nodig.

Wij zetten de quick scan voor secretaresseteams altijd ‘live’ in, dus niet online. Dit is een bewuste keuze. Als de score van het team bekend is, wil je graag met alle teamleden het resultaat bespreken. Uiteraard wil je voorkomen dat er interpretaties of aannames gedaan worden en dat risico is groot als je online de test maakt. De ‘foto’ die van het team gemaakt is, is het startpunt van ons gesprek met het team. Ieder team is anders, dus iedere score is anders. Wij zijn in staat om aan te haken op iedere fase van ontwikkeling waar een team zich in bevindt en van daaruit gaan we samen bouwen.

We bouwen aan een situatie waarin:

  • weer lucht en kalmte in het team is
  • men niet meer op eieren hoeft te lopen
  • men elkaar weer durft aan te spreken
  • men weer om hulp durft te vragen
  • men zich weer gehoord voelt

Zo’n gesprek kan onderdeel zijn van een teamdag of een teamtraining, maar kan ook de start zijn van een langer teamontwikkelingstraject. We leveren altijd maatwerk, op een manier die past bij de vraag, de organisatie en het thema.

Annemarie de Martines voert de quick scan voor secretaresseteams en de gesprekken erna samen uit met onze vaste teamtrainer Yvonne Persoon. Samen hebben zij al meerdere secretaresseteams geholpen bij hun verdere ontwikkeling. Hier kun je lezen wat de ervaringen zijn van een opdrachtgever en een secretaresse: Ervaringen opschudsessies.

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Je kunt contact met ons opnemen via: 077 – 4623220 of 06 – 38254394 of stuur een mail naar: info@quadrantadvies.nl. ‘Gun het jezelf!’, zoals één van de referenties zo mooi verwoordt. Wie weet, spreken wij elkaar binnenkort?

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top