Projectondersteuning – De kracht van een goede voorbereiding

Gedurende een project lopen wel eens zaken mis of blijkt dat sommige onderdelen niet haalbaar zijn. Hierdoor wordt er tijd verloren of lopen projecten vast. Veelal heeft dit te maken met een gebrekkige voorbereiding. Er wordt een project opgestart, een team samengesteld en beginnen maar! Je zou het kunnen vergelijken met een dagje uit. Stel je wil in het weekend op zaterdag met de trein naar een bepaald museum in België. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken.


Je kunt op de bonnefooi op zaterdagochtend naar een station rijden om er vervolgens achter te komen dat er geen trein gaat die ochtend. Je moet eerst met de bus naar een ander station om daar nog een half uur op de trein te wachten. Door deze vertraging kom je pas rond de middag in België aan in de betreffende stad op het centraal station. Hier ga je uitzoeken waar het museum ligt dat je wilt bezoeken. Bij het VVV kantoor raden ze je aan om opnieuw in de trein te stappen en een station later pas uit te stappen, anders moet je nog een wandeling maken van drie kwartier. Pfff, als je dát had geweten! Het is 14.30 uur als je bij het museum aankomt. Hier blijkt dat het museum maar tot 16.00 uur open is. Dat wordt een vluchtig bezoekje dus, want er is een wachtrij van een kwartier. ’s Avonds kom je gedesillusioneerd weer thuis. Alles zat tegen die dag, de reis liep helemaal niet zoals het moest en het museum bleek achteraf erg tegen te vallen.

Je kunt wel bedenken dat met een andere voorbereiding deze dag er heel anders uit had kunnen zien. Door voorafgaand de reviews van het museum te bekijken had je een andere keuze gemaakt. Door de OV-planner vooraf te gebruiken had je geen vertraging gehad in je reis. Misschien klinkt dit heel logisch en toch wil het in projecten nogal eens mis gaan. Door te weinig aandacht aan de voorkant te besteden – de projectbeslissing en de projectvoorbereiding – lopen er gaandeweg dingen mis die niet nodig waren geweest. Dit heeft tot gevolg dat je als projectteam veel met herstel en vertraging te maken krijgt. Een goed opgebouwd projectplan is noodzakelijk om dit te voorkomen. Maar hoe ziet dat eruit, zo’n projectplan?

Wil je graag meer weten over hoe je aan de voorkant kunt zorgen dat een project goed is voorbereid en je een stevige basis legt voor het slagen van het project? Dit leer je tijdens de training ‘Werken als projectondersteuner’ op 4 oktober in Arnhem. Ben je erbij? De training is bedoeld voor zowel de beginnende projectondersteuner als de projectondersteuner die graag meer handvatten heeft om een project gestructureerd aan te pakken.

Of wil je graag je digitale projectvaardigheden bijspijkeren? Schrijf je dan nu in voor de training ‘Excel voor de projectassistent(e)’ op 6 november in Utrecht.

 

     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top