Hoe groot is jouw gunfactor?

Ruim baan voor innovatief gedrag
We zijn opgegroeid in een omgeving waarin je taken gedetailleerd zijn vastgelegd in een functiebeschrijving. Je wordt niet geacht taken op te pakken die buiten die zelfde functiebeschrijving vallen. Je focussen op je eigen takenpakketje is in deze context de meest veilige weg en levert vaak de meeste waardering en beloning op. Tijden veranderen. De complexe en dynamische wereld waarin wij leven vraagt om innovatief gedrag van de managementondersteuning. Dergelijk gedrag gedijt alleen in een omgeving waarin taken niet te strikt vastliggen en er veel wordt samengewerkt. De professionele assistant kan hiertoe gemakkelijk schakelen vanuit het besef dat je het vooral samen doet, dat je iets voor elkaar over hebt en elkaar iets gunt.

Gunfactor
De omschakeling van het strakke keurslijf van een vastomlijnd takenpakket naar de ruimte waarin op voorhand niets echt vastligt, heeft tijd nodig om in te zinken. Zo kan het gebeuren dat je moet wennen aan het samen werken met collega assistants. Hoe staat het met jouw gunfactor in een dergelijke werkomgeving? Misschien flitst er even door je hoofd als fulltimer dat je niet het werk gaat opknappen dat je parttime werkende collega’s laten liggen. Of denk je stiekem als je collega al om 3 uur naar huis gaat: ‘Is ze nu al klaar met werken?’ en je kunt jezelf wellicht ook betrappen op de volgende venijnige gedachte: ‘Als ze maar niet denkt dat ik koffiejuffrouw voor haar ga spelen’ wanneer je collega vanuit huis werkt.

Positieve insteek
Niets menselijks is ons vreemd, maar bovenstaande gedachten zijn natuurlijk weinig constructief. Draai je negatieve gevoelens en gedachten eens om en kijk vooral naar wat het je oplevert. Is het niet fantastisch dat jij meer plaats- en tijdonafhankelijk kunt werken omdat je collega’s zonodig jouw lopende zaken op kantoor van je overnemen? En denk ook eens aan het idee dat je niet dagen in het vooruit hoeft te werken voordat je op vakantie gaat. Of dat er geen uitpuilende mailbox op je wacht bij terugkomst, want je collega’s hebben het leeuwendeel al afgewerkt.

Kijken naar wat ons bindt in plaats van wat ons scheidt – met ruimte voor ieders eigenheid – is een prima uitgangspunt voor een nieuwe, aantrekkelijke manier van (samen)werken. Of ben jij een andere mening toegedaan? Dan horen wij die graag!

PS: Samen met Yael van Assendelft geeft Annemarie de Martines op 2 oktober de dag-training ‘Secretaresse on the move‘ voor diegenen die de eerste oriëntatie voorbij zijn en concreet stappen willen zetten om Het Nieuwe Werken vorm te geen. Ik ga in op managementondersteuning nieuwe stijl en Yael op persoonlijk leiderschap – juist voor secretaresses.

PS: Klik hier voor meer informatie over alle andere trainingen van Quadrant Advies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top