De hightech secretaresse

De ontwikkelingen op het gebied van smartphones, tablet computers, werken in de cloud en het gebruik van social media volgen zich in rap tempo op. Moeten secretaresses de ontwikkelingen blijven volgen? Ik werd tot deze vraag getriggerd door een artikel van Marc Hijink dat op 7 januari in de NRC verscheen over wat 2012 in petto heeft voor ons. De titel van het artikel: “2012 in twaalf tech-voorspellingen”. Hieronder doe ik een poging deze voorspellingen te vertalen naar de secretaressepraktijk van alledag.

Spraakherkenning
2012 wordt het jaar van de natuurlijke bediening, aldus Marc Hijink. Hiermee bedoelt hij onze stem. Tot nu toe kent spraakherkennende software de nodige beperkingen. Zowel Apple, Microsoft als Google zijn druk bezig met de ultieme spraakherkenningssoftware. Iets om naar uit te kijken voor iedere secretaresse, denk ik, want tijdbesparend en hoe minder gebruik van muis en toetsenbord, hoe kleiner de kans op RSI. Even afwachten of genoemde firma’s al in 2012 met iets goeds op de markt komen of dat we nog een jaartje of langer moeten wachten.

Smartphoneoorlog
Wie gaat de strijd winnen: Apple, Google of Microsoft in samenwerking met Nokia? En wat blijft er over van de BlackBerry? Van belang om te volgen als er nieuwe smartphones in de organisatie worden aangeschaft. De secretaresse verzamelt de benodigde informatie en zorgt er mede voor dat de goede keuzes worden gemaakt.

Data worden duurder
De providers sluiten de rijen en dus worden mobiele data alleen maar duurder. Hoeveel gigabyte verbruikt de secretaresse zelf en de mensen waar zij mee samenwerkt? Volgens Marc Hijink is de app van het jaar nu al bekend: de downloadteller. De secretaresse zorgt ondertussen dat alle toeters en bellers in de bestanden funtioneel zijn, waar het kan foto’s in lage resolutie aangeboden worden en wat dies meer zij.

De cloud, nu ook voor leuke dingen
De hightech secretaresse – zo noem ik maar even de secretaresse die een moderne werkstijl bezigt – weet wat de voordelen zijn van webmail, het hebben van flexibele opslagcapaciteit en het delen van bestanden via bijvoorbeeld Dropbox of GoogleDocs. Het vergemakkelijkt voor haar het flexibele werken en de mogelijkheid om ook vanuit huis te werken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel werkgevers nog terughoudend zijn in het thuiswerken van de secretaresse, maar dat weerhoudt de secretaresse er niet van om in gesprek te gaan met haar werkgever en hem te overtuigen van de kansen en mogelijkheden van flexwerken voor zowel werknemer als werkgever. De secretaresse gebruikt thuis natuurlijk al de cloud om haar foto’s en filmpjes op te slaan in een ‘digitale kluis’.

Ultrabooks: platter dan plat
De nieuwste generatie laptops zijn ultraplat en extreem licht van gewicht. De ultrabook is meer computer dan de iPad, maar wie zit er nu op zo’n laptop van € 1.000 te wachten? Aldus het NRC-artikel. De meerwaarde van zo’n ultrabook is nog twijfelachtig en in tijden van bezuinigingen niet verkoopbaar binnen een organisatie. De hightech secretaresse volgt de ontwikkelingen uiteraard wel, want uiteindelijk zullen ook deze ultrabooks voor een redelijke prijs verkrijgbaar zijn.

TV’s uit Silicon Valley
Google en Apple komen met een eigen televisie. Big deal, zeg maar, want niet beschikbaar voor de Nederlandse markt. Nu we het toch over televisie hebben: in Nederland sturen nu bijna alle telecomaanbieders het tv-signaal ook naar de iPad. De hightech secretaresse wist dit natuurlijk al en kijkt met haar collega’s via de iPad even naar het interview dat de CEO op TV geeft.

Wie nekt de iPad?
Er komt meer concurrentie voor de iPad, alleen is er nog weinig software ontwikkeld voor de Android-tablets, aldus het artikel in de NRC. Natuurlijk weet de hightech secretaresse de voordelen van een iPad te waarderen. Dus ze heeft er al één of gaat er in 2012 eentje regelen.

Mobiele games in 3D
Ook al helemaal in de ban van Wordfeud? Je weet wel, de Scrabble app op je mobiele telefoon. Al zijn mijn neefjes en nichtjes op de universiteit al weer voorbij deze hype. Deze en andere games nuttig en zinvol voor je werk? Nou nee, maar wel lekker om even ‘in op te gaan’.

Privacy
Weten we echt wat er gebeurt met al onze gegevens die we overal op het internet achterlaten? Hoe gebruikt bijvoorbeeld Facebook haar klantgegevens? Iets om over na te denken.

Waken over wachtwoorden
Hét devies voor 2012: gebruik voor de webdiensten waar je je aanmeldt niet allemaal hetzelfde wachtwoord. Wel handig, maar koren op de molen van cyber criminelen.

Mobiel betalen: niet in Nederland
Wat het niet gaat worden in 2012: draadloos betalen voor het parkeren door je telefoon bij een scanner te houden. Er zijn ook nog dingen die niet in 2012 veranderen.

Conclusie: bijblijven is fun
Bijblijven is niet alleen een must, het is ook gewoon leuk. Maak jij gebruik van zinvolle of gewoon voor de fun tools en gadgets waar collega-secretaresses iets aan hebben? Reageer dan op dit artikel. Ik zie jullie reacties graag komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top